background

Visszatekintés 2018 – események a szakmaiságon innen és túl

A Flow Academy 2017 nyarán nyitotta meg kapuit, hogy elsőként Szegeden létrejöhessen egy színvonalas programozó képzés. Azóta már 2019 küszöbét is átléptük, így illik visszagondolni, hogy mit is csináltunk a múlt évben. Bebizonyítjuk, hogy tényleg többek vagyunk egy egyszerű programozó iskolánál!

1) Mi nyitunk feléd!

Nem meglepő, hogy rendszeresen szervezünk nyílt napokat, ahol kötetlenül beszélgethetsz mentorainkkal, alapítóinkkal és a hallgatók is szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre. Tényleg nincs semmi kötelezettség, a zsebedbe sem kell nyúlnod, hiszen ezek mindig ingyenesek, csak egy regisztráció a feltétele. Ha motoszkál benned valami, veszíteni nem veszíthetsz, ha elmész egy ilyenre!

2) Let's meet up!

Egy informatikus mindig toppon van az aktuális technológiai jelenségek terén, így igyekszünk olyan meetup-okat szervezni, amelyek hasznosak lehetnek tanulóinknak is és persze bárki másnak, aki érdeklődik az adott terület iránt. Nézzük mik voltak az év felkapott témái!

Februárban az Érték a hype mögött? Blockchain meetup került megrendezésre, hiszen aranykorukat élték az online fizetőeszközök. Még a laikusok figyelmét sem kerülte el ez a furcsa digitális áramlat. Megért egy misét a téma, nem igaz?

Márciusban a Történetek a Go nyelvről nevezetű meetup-on vehettek részt a Go programozási nyelv iránt érdeklődők. Az résztvevők megtudhatták, hogy mitől is (volt) olyan felkapott és miért használták közszeretettel a start up cégek. Már sajnálod is, ha lemaradtál, igaz?

Áprilisban sem csökkent a lelkesedésünk, három rendezvénnyel rukkoltunk elő.

A start up cégek akkor és ma is nagyon menőnek hangzottak, de ezen felül rizikósak is. Az előadáson azt boncolgattuk, hogy kinek és miért éri meg vállalkozásba fognia.

Mindezek után azt is megtudhattuk, hogy mivel készül egy komplex webalkalmazás, ami szintén sok érdeklődött vonzott. Mindannyian használjuk, mégis kevesen értik a mélystruktúráját, az előadáson pedig minden lepel lehullot.

Ha a felhőről már neked sem az égi képződmények jutnak az eszedbe, akkor ott lett volna helyed a következő meetupon, ahol a legújabb Microsoft felhő technológiákról értekeztünk.

A májusi kerekasztal beszélgetés témája a programozó képzettségek, kötöttségek voltak, tehát, hogy milyen megkötések és kötelezettségek mellett kell dogoznia egy fejlesztőnek.

Júniusban az Angular 6 újdonságokat vitattuk meg, hiszen mi tényleg szeretnénk folyamatosan a toppon lenni a digitális aktualitásokban.

Júniusban sor került még egy több napos REACT workshopra, ahol is a Facebook Inc. gondozásában készült JSX alapú React.js DOM buildert szelídítettük meg egy tartalmas hétvége alatt.

3) Kellemest a hasznossal?

Minden könnyebben megy egy kis lazítással, nem igaz? Szeretünk néha kitörni a négy fal közül, még akkor is, ha nem csak lazításról van szó.

Augusztusban megrendezésre került a Digital Picnic Szeged, ahol hazai startupereket, informatikai, gazdasági és kreatív szakembereket sorakoztattuk fel, hogy a fák árnyékában hűsölve az elménk és a testünk is felfrissüljön. Terítéken volt a blockchain, bioinformatika, E-sport és megannyi érdekes hazai startup témája.

Augusztusban újra színeztük és kitelepültünk a Civil Faluba a Szegedi Ifjúsági Napokra. Itt izgalmas játékokkal, logikai fejtörőkkel tettük próbára az érdeklődök képességeit, ami által ízelítőt nyerhettek, hogy van-e bennük programozó attitűd. Persze, tudjuk, hogy a másnap egy nehezített pálya, de még így is jól teljesítettek a fiatalok.

Nos, egy jó programozó holtig tanul, és ezt mi segítettünk is megvalósítani egy-két morzsával a informatika kenyeréből. Nem pihentünk 2018-ban, és nem állunk meg idén sem!