<
background

Hazaköltözött Angliából, hogy programozó lehessen!

Máté barátnőjével együtt ment ki Angliába 2016 őszén, ahol egy vidéki üdülőközpontban kezdtek dolgozni. Ebben az időszakban jött az ötlet, hogy mindezzel felhagyva részt szeretne venni egy képzésen, minek során programozói és egyéb ehhez tartozó készségeket elsajátítva elindulhat ezen a pályán. Mivel Budapest, mint opció ki volt lőve, Szegeden kezdett el nézelődni a különböző lehetőségek között, melyek közül végül a Flow Academy-t választotta.

Az első számítógép öt éves korában került be a családba, amin – nem túl meglepő módon – a kezdetektől fogva imádott játszani. Máté idővel úgy érezte, hogy érzéke is van ehhez a területhez, és így később, általános iskolában már informatikai tagozatra járt, amiből adódóan 8. osztály végére megszerezték az ECDL vizsgát, illetve nagyon alap szinten bár, de programozni is tanultak Basic-ben, illetve Pascal-ban. Ekkoriban még nem gondolta, hogy ebbe az irányba fog elindulni, leginkább a gépészmérnökség vonzotta. Gimnáziumi évei során nem foglalkozott az informatikával, leginkább fogyasztóként viszonyult hozzá.

2016 őszén egy ismerős által kerültek ki Angliába, ahol 2017 decembere körül már tervben is volt az újabb váltás. Menyasszonya kérésére Budapestet egyből kilőtték, így maradt Szeged, ahol el is kezdtek válogatni a lehetőségek között.

Máté egy, az informatikában igen jártas ismerősét hívta segítségül az iskola kiválasztása során. Először kiszűrtek néhány olyan szegedi lehetőséget, ami gyanúsnak tűnt, vagy ami nem tűnt túl jó választásnak, majd, amikor már csak kettő opció maradt, kikérték az előbb említett ismerős véleményét.

„A honlapot tovább küldtem a programozó ismerősömnek, hogy megnézze a tantervet … és azt mondta, hogy ez (a Flow Academy) igazán megbízható. Felvettük a kapcsolatot az iskolával, nekem is szimpatikus volt.”

– mondta Máté, aki nem sokkal ezután haza is tért Magyarországra.

„Én tavaly decemberben még Angliában éltem, úgyhogy emiatt is jöttem haza. Január 11-én járt le a szerződésem, 16-án már kezdődött az iskola.”

Így Máté – visszaköltözve Orosházára – elkezdte a képzést, és elmondása szerint ezidáig igen sok élményben, és sikerben részesült.

„Szerencsésnek gondolom magam, mert legelőször, amikor jelentkeztem, akkor első sorban az anyagi tényező volt az, ami mozgatott, illetve a potenciál arra, hogy előre haladjak, … de minél inkább belemélyültünk, és minél komplexebb problémákat kaptunk, illetve összetettebb feladatokat, annál inkább felfedeztem, hogy igenis tetszik és szeretem, és akarom is csinálni.”

Máté – korai ambícióit követve – kétszer is nekifutott a BME Mérnöki Karának, de végül úgy érezte, hogy nemigazán motiválja ez a terület. Ezt követően, középiskolai végzettséggel dolgozott több területen, majd kezdett bele a Flow Academy-be.

Érezte, hogy nem idegen neki ez a terület, viszont általános iskolai tapasztalatain kívül nem értett a programozáshoz, így kvázi ő is a nulláról indult a képzés elején. Mostanára a csapat egyik kiemelkedő tagja, és bár a matematika és a fizika mindig is vonzotta, úgy gondolja, hogy a matekot már-már teljesen meg lehet kerülni a programozásban, ugyanis itt inkább a logikai készségen, illetve az absztrakt gondolkodás képességén van a legnagyobb hangsúly.

„A matematikát teljesen meg lehet kerülni, van, aki kifejezetten rühelli a matematikát itt a csoportban, de ettől függetlenül ő is még a csoport ügyesebbik felébe tartozik, tehát ettől függetlenül is lehet jó eredményeket elérni.”

Az IT világán belül a statisztikai, adatfeldolgozó feladatok, a gépi tanulás és az elvont matematikai problémák boncolgatása érdekli leginkább, de – mint mondta – ezek komolyabb szintű gyakorlása leginkább a hosszútávú tervei között szerepelnek.

A képzés kitölti napjai nagy részét, viszont emellett van némi szabadideje, melyet szeret olvasással tölteni. Kikapcsolódásként olyan számítógépes játékokkal játszik, mint például a Guild Wars 2, a Civilization 6, vagy a Witcher.

Manapság, amikor az interneten így, vagy úgy, de szinte minden tartalmat el lehet érni, kérdés, hogy miért lehet érdemes jelentős összegeket költeni például programozó képzésekre. Máté szerint a Flow Academy képzésének egyik legfőbb pozitívuma, hogy utat mutat az internet hatalmas kavalkádjában, és segít egy felépített úton haladni alapos módon.

„Struktúrát ad. Az internet nagyon jó, mert minden rajta van, de ez a legnagyobb hátránya is, hogy minden rajta van. A különböző verziók frissülnek, és lehet, hogy a Google keresőmotorja alapján a legmagasabbra értékelt találat mondjuk egy 2014-es cikk, ami már rég nem releváns, és pont ebben segít ez az iskola, hogy struktúrát ad.”

– taglalta Máté, aki emellett a soft skill képzés meglétét is igen előnyösnek tartja, ugyanis ennek köszönhetően az itt végzettek már valamelyest tisztában vannak egy cég működési mechanizmusaival, ami elősegítheti őket jövőbeni boldogulásukban.

„Ahhoz tudnám hasonlítani, minthogyha egy sötét erdőben valaki lámpával mutatná az utat.”

A Flow Academy hallgatói, illetve az őket képző mentorok egy kifejezetten összetartó közösséget alkotnak. Máté ezt is kifejezetten szereti, összekovácsolódott közösségnek tartja a csapatot, akik akár szabadidejükben is készségesen segítenek egymásnak. Nap mint nap 6-kor kel, majd reggel 7-től este 7-ig bent tartózkodik az Academy-n, és ennek ellenére is kifejezetten szeret bejárni, aminek egyik kulcsfontosságú okát képezi az előbb említett csapatszellem, és közhangulat.