background

Dráma szakos tanár és CTO, ismerd meg Tasit!

Tasnádi Zsolt 2012 nyara óta főállású programozó, de a történet kezdete sok évvel korábbra nyúlik vissza. Tizedik osztályában már weblapokat adott el saját csapatával, a Syrakuza Team-mel, az ehhez szükséges tudást pedig szakközépiskolában sajátította el az önálló tanulás mellett. Végzettsége szerint rendszerinformatikus és dráma szakos Waldorf tanár, most azonban amellett, hogy full-stack fejlesztőként két startup résztulajdonosa, illetve ezek inkubátorcégének CTO-ja, a Flow Academy egyik legkorábban csatlakozott mentoraként is tevékenykedik. A következőkben Tasi rövid történetét olvashatjuk.

Találkozás a programozási nyelvekkel

Tasi (ahogyan már gyermekkora óta szólítják) Budapesten született, és ugyanitt, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában találkozott a Pascal, az ObjectPascal és a Java programozási nyelvekkel, ezáltal megalapozva az IT irányába való konvergálást, és azt a tudást, azokat a készségeket, amelyekkel jelenleg is rendelkezik.

Saját kis csapatával már 16 éves korától kezdve weblapok eladásával foglalkozott. A webprogramozást egyébként PHP-val kezdte, ennek alapjait pedig nevezetesen a Tanuljuk meg a PHP4 használatát 24 óra alatt című könyvből szerezte. Azon nyelveket, menyekből aztán kenyerét kereste autodidakta módon sajátította el. A Ruby-val 2010 körül kezdett el foglalkozni, ami napjainkban is egy igen jól fizető programozási nyelvnek számít, de ezen felül ért még a Pythonhoz, illetve a JavaScripthez is. Munkái során főként PHP-t, Ruby-t, illetve JavaScriptet használt.

Rendszerinformatika, Waldorf, vagy programozás?

Ahogy arról már szó volt, Tasi rendelkezik rendszerinformatikus, illetve dráma szakos Waldorf-tanárképzéssel is, viszont – leginkább megélhetési szempontokból – a programozás tűnt a legjobb alternatívának. Ennek ellenére a tanításra irányuló motiváció a mai napig él benne, és bár a Flow Academy egyfajta lehetőséget jelent arra, hogy ilyen téren is kibontakozzon, továbbra is nagy vágya, hogy gyerekeket tanítson.

Felnőttség, Szeged

Elmondása szerint ebben a városban kezdődött meg felnőtt élete, magárautaltsága, és bár eleinte a Gyémánt Út buddhista közösségen, illetve egy családon kívül alig ismert valakit, megtetszett neki a város, így itt maradt.

Tasi részt vett a Flow Academy megnyitóján, mentornak jelentkezett, nem sokkal később pedig részt is vett az iskola tananyagának kidolgozásában. Ez a lépés egy újabb álláson kívül a közösségi élet egy újabb lehetőségét is meghozta számára, amire elmondása szerint kifejezetten szüksége volt a sokéves otthonülős munka után.

Almás gépek, konzolok

Egy kis érdekesség: Tasi egykor régi Macintosh gépeket gyűjtött, amíg azokat oda nem ajándékozta a Szent-Györgyi Albert Agórának. Ezek az eszközök immár az IT történeti kiállítás részét képezik, Tasi azonban továbbra sem maradt hobbi nélkül: jelenleg retro konzolokat gyűjt.

Miért a Flow Academy?

Napjainkban, amikor az interneten megannyi tankönyv, illetve videóanyag elérhető, fontos kérdés, hogy mégis mik az előnyei annak, ha valaki részt vesz egy olyan képzésen, mint amit a Flow Academy kínál ahelyett, hogy autodidakta módon képezné magát.

„Céges kultúrát nem tudsz tanulni autodidakta módon. Nincsen soft skill képzés, nincsen csoportmunkára nevelés. Nálunk nagyon erős a csoportmunkára nevelés, és ez kell, mert a magányos harcosok ideje már rég lejárt."

– mondta Tasi, aki emellett megjegyezte azt is, hogy a megtanulni programozni csupán egy kis szeletét jelenti annak, amit ez a pálya megkövetel. Nagyon fontos a körültekintő tervezés, a mély elméleti megértés és persze a csoportos munkavégzés képessége.

„A szemléletmód, a profi szemléletmódnak az instant elsajátítása, szerintem ez az egyik nagy előnye a Flow-nak, mert csak azt elmondani, hogy mi az, hogy for ciklus, csak azt elmondani, hogy mi az, hogy változó, azt megcsináljuk két hét alatt.”

– folytatta, és arra is kitért, hogy az öt hónapos képzés folyamán szerzett tudás és tapasztalat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a végzettek képesek legyenek a gördülékeny együttműködésre ahelyett, hogy a seniorok agyára mennének új munkahelyükön.

A Flow Academy mellett

A salarify.me egy olyan pénzügyi konstrukció, amely segítségével a szolgáltatás igénylői lehetőséget kapnak az adott hónapban ledolgozott munkabér azonnali elérésére kamat- és illetékmentes módon, ami kifejezetten jól jöhet például abban az esetben, ha hónap vége körül komolyabb kiadásra kényszerül az ember.

A Salarify Zrt. résztulajdonosaként Zsolt ennek a pénzügyi szoftvernek fejlesztésével foglalkozik, mármint, amikor éppen nem az AiVenture Kft. által készített chatrobotok vannak a soron. Az említett startup főként Messengeres chatrobotokkal foglalkozik a kialakult piaci igény miatt, de emellett bármilyen üzenetküldő platformra nyitottak.

A két startup inkubátorcége a Drukka Startup Studio, ahol az alkalmazottak relatíve magas létszáma miatt már indokoltabb a CTO cím. Itt a csapat szakmai fejlesztésével, minőségbiztosítással, és technológiai stack kialakításával foglalkozik.

„Mi vagyunk az Internet kőművesei”

Azon túl, hogy teljességgel helytállónak tartja, amikor egyfajta művészetként beszélnek a programozásról – hiszen ez a terület jelentős mértékben engedi kibontakozni az emberi kreativitást – Tasi úgy gondolja, hogy a programozó hasonló szerepet tölt be az interneten belül, mint a kőművesek a mindennapjainkban. A programozó is elengedhetetlenül szükséges tetteket hajt végre ahhoz, hogy a dolgok jól működjenek a világban, és ez egy kőművesnél is hasonló módon történik. Mind a kettő szakma egy-egy világot épít fel, az pedig, hogy az eredmény milyen lesz, hogy mennyire lesz eredményes ez a világ, az építők szakértelmén, odafigyelésén múlik.