background

Csányi László
nem csak a húszéveseké a világ!

Mindjárt ötvenöt éves, fizika-, matematika-, média-, informatikatanár, ráadásul könyvelődiplomája is van. Kíváncsi vagy a történetére? Tarts velem!

„Ez lesz életem legjobb döntése!” Egy ilyen üzenetet hagyott magának a képzés elején, reménykedve, hogy az öt hónap lejárta után ugyanezt fogja gondolni. Vajon még mindig így gondolja? Kiderül!

Az egész életén átívelő momentum, hogy nem pusztán tanárként rótta az iskolák folyósóit, hanem diákként is. Más szabadulna már az iskolapadtól, ő pedig folyton-folyvást egy újbahelyezkedik. Mégis miért?

Egészen kicsi volt, amikor a háziorvosa ezt mondta neki: „Lacikám, soha ne legyél elégedett önmagaddal, mert akkor megállsz, és ha megállsz, akkor lemaradsz!”

Egy fontos állomása az életének az, amikor ’94-ben befejezte az informatika tanárit. A történet erősen kapcsolódik a Flow-hoz, hiszen érdekesképp a szakdolgozata egy program volt, ráadásul egy fizika oktatóprogram. Ez annyira jól sikerült neki, hogy egy cég által meghirdetett versenyen az ő oktatóprogramját is megvették és hosszú éveken keresztül használták és vásárolták az iskolák. Szóval huszonöt éve már tulajdonképpen programozó volt? Bizony! Sőt, pár évig rendszeresen írt megrendelésre is hasonlókat, mindezek ellenére mégis a tanári pályán maradt. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha akkor nem, miért pont most?

Ez is kiderül nemsokára, de előbb nézzünk meg egy izgalmas szösszenetet tanulónk múltjából!

Harminc évig volt matematika- és fizikatanár, mégis egy véletlen okozta, hogy erre a pályára lépett. Hogyan?! Az ikertestvérével együtt jelentkeztek az egyetemre, ő a műszakira, a testvére pedig a tanárképzőre, viszont egy (szerencsés)véletlennek köszönhetőn összecserélték a felvételi lapjaikat, hiszen majdnem mindenben egyeztek az adataik. Mivel a testvérének kicsit gyengébb tanulmányi eredményei voltak, így nem vették fel a műszaki egyetemre, ezért a pótfelvételivel került be a tanárképzésre. Valójában soha nem készült tanári pályára, mégis harminc éven keresztül művelte négy tanári diplomával. Érdekes a sors, nem igaz?

Könyvelő diplomája is van, mivel a könyvelést segítő programokat szeretett volna írni. Ebből is látszik, hogy ez a „tanuljunk mindig valami újat” elképzelés folyamatosan végig kísérte az életét. Na de hogyan is jött a sugallat, hogy ennyi év után mégiscsak a programozás mellett kössön ki?

Egyszer lelkesen magyarázta a diákoknak, hogy „tanuljatok meg egy nyelvet, tanuljatok meg programozni, és akkor aranyéletetek lesz”. Ezután az egyik diákja visszakérdezett, hogy és a Tanárúr miért nem programozó? Ekkor elgondolkodott egy pillanatra, hogy valóban, ő miért nem az? Vajon azon szeretne merengeni a jövőben, hogy volt egy lehetősége és nem használta ki? Naná, hogy nem!

Latba vetette azt a harmincéves tapasztalatát és eldöntötte, hogy szinte a nulláról kezd mindent és megpróbálja tartani a lépést a húszévesekkel, ahol teljesen más tulajdonságait kell megcsillogtatnia, mint eddig tanárként. Attól függetlenül, hogy rendelkezik informatikai ismeretekkel, tudta, hogy nem lesz egy gyalog-galopp az út az új élete felé.

Nem állítja, hogy nem voltak félelmei, hiszen ki tudja, hogy reagál majd egy HR-es arra, hogy egy ötvenöt éves junior jelentkezik az állásra? Már csak ezért behívnád Te is, nincs igazam?

Tinédzserként izgul, hiszen egy új élet áll előtte. Kap majd állást? Ha igen, milyet és hol? Ezek sokunkban felmerülnek, mielőtt kilépünk a nagybetűs életbe vagy új irányt vesz a sorsunk. Nagy szerencséjének tartja még azt, hogy a családja teljes vállszélességgel a döntése mellett állt és mindenben biztatták, segítették. Enélkül talán nem is sikerülhetett volna.

„Ez a Flow képzést nekem a lehető legjobb választás volt és örülök annak, hogy ide bekerültem!”

Bár még csak most lépett az új élete első lépcsőfokára, hihetetlenül pozitívan és izgatottan áll a jövője előtt és várja a felbukkanó kihívásokat is! Mi pedig sok sikert kívánunk neki!

Ha eddig féltél valami újba belevágni, reméljük ezután nem vacillálsz tovább.

Nos, nem csak a húszéveseké a világ, nem igaz?

;
Image

Ha részese lennél, tarts velünk!

A profizmus és a jó hangulat nálunk kéz a kézben jár, már csak egy dolog hiányzik, Te!