background

Hogyan érintett minket a COVID-19 világjárvány?

Intézkedések a vírushelyzet idején

A 2020-as év a Flow Academy számára sem volt egy zökkenőmentes, könnyű év. Sok hullámvölgy áll a hátunk mögött, de mint minden kihívással, ezzel is igyekeztünk a legpozitívabb hozzáállással megbirkózni. A járványhelyzet kezeléséről és a képzés fejlődéséről Terhes Györgyi képzés koordinátorunk, valamint egyik hallgatónk, Gyányi Miklós Csaba számoltak be.

Györgyi először is elmesélte nekünk, hogy a tavaszi online oktatásra történő áttérés miként folyt. Tavasszal a Théta csoportot érintette ez a váratlan változás. A Flow azt gondolta a legbiztosabb döntésnek, hogy otthonról folytatódjon a képzés, mivel ebben az időszakban még nagyon bizonytalan volt, hogy mivel is állunk szemben. A májusi enyhítések következtében újra visszatérhetett a Théta csapat a Flow Academy irodájába, bizonyos óvintézkedések mellett. Azok a hallgatók, akik továbbra sem érezték biztonságosnak a személyes oktatásba való visszatérést, otthonról is követhették az órákat, ezért az események és a hallgatói tapasztalatok figyelembevételével lett kialakítva az azóta is működő hybrid képzés. 

Az oktatás platformjának a Microsoft Teams program lett kijelölve. Györgyi pozitív előnyként emelte ki, hogy a Teamsen az órák visszanézhetők, így a hallgatók könnyen tudnak gyakorolni és készülni. Ezzel a felülettel Miklós is elégedett, úgy érzi megfelelő a tanuláshoz és a közös munkavégzéshez, hiszen stabilan működik, és ritkán akadozik, vagy áll le. Hasznos funkciónak tartja a képernyőmegosztást és az órafelvételt. Egyedüli negatívumként azt hozta fel, hogyha többeknek be van kapcsolva a mikrofonja, akkor előfordulhat, hogy recseg a vonal. 

Az Ióta csapat, akik októberben kezdték meg tanulmányaikat, már a jelentkezéskor tisztában voltak vele, hogy hybrid képzésben fognak részt venni, és azt is tudták, hogy bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy online oktatásra kell áttérniük. Ha a hallgatók covid tüneteket éreznek magukon, vagy ha kiderül, hogy coviddal megfertőződött személy kontaktjaivá váltak, akkor eleve online folytatják a képzést a kritikus napokban. Györgyi leírása szerint az irodában a hallgatók szó nélkül betartják a biztonsági intézkedéseket, nem kell őket külön figyelmeztetni a kézfertőtlenítésre és a maszkviselésre. A hallgatók többségében csak étkezés esetén veszik le a maszkot, de ekkor is távol helyezkednek el egymástól. Az órákon a padjaik is másfél méter távolságban vannak, így az érintkezések valóban minimalizálva vannak. 

Természetesen a Flow-t sem kerülte el a vírus, az elmúlt hónapban a Flow-s közösség egyik tagja elkapta a koronavírust. Ekkor a hallgatókkal egyetértésben úgy döntött az Akadémia, hogy a biztonság érdekében mindenki otthonról, online folytatja az órák látogatását néhány napig. Miklósnak előzetesen olyan félelmei voltak ezzel az időszakkal kapcsolatban, hogy nem lesz jó az internetkapcsolata, valamint az oktatás minőségének romlásától is tartott. Ennek ellenére pozitív csalódás érte, mert nagyon ritkán fordult csak elő probléma az internet-el és az órákat is jól tudta követni. Mivel látták egymást webkamerán keresztül a hallgatókkal és a mentorokkal, szinte úgy élte meg, mintha személyes oktatásban vett volna részt. A kis tanulócsoportok kialakítása is sokat segített ezen időszak zökkenőmentes átvészeléséhez. 

Habár a covid helyzet sok nehézséget okozott nekünk ebben az évben, a jövőre tekintve biztos, hogy pozitívumként kamatoztathatjuk a hybrid képzést, amely jelenleg is többünknek megkönnyíti a mindennapjait. Miklós kiemelte, hogy abban a két hétben, amíg otthonról hallgatta az órákat, hasznossá tudta tenni azt az időt, amit egyébként utazással töltött volna. Emellett Györgyi megemlítette, hogy az intenzív képzés során a hallgatók korábban, akár egy szerelő, vagy futár otthoni várása miatt kényelmetlen helyzetbe kerülhettek, mert egy napot, vagy csak akár néhány órát ki kellett hagyniuk a személyes képzésből, majd később azt valamilyen módon be kellett pótolniuk. Ilyen probléma ma már fel sem merül, köszönhetően a streamingelt és visszanézhető óráknak.

A mostani nehéz időszak mindenkire hatással van (mindnyájunkat megvisel valamilyen módon), de a tudásba és fejlődésbe fektetett energiáink sosem vesznek el!

;
Image

Ha részese lennél, tarts velünk!

A profizmus és a jó hangulat nálunk kéz a kézben jár, már csak egy dolog hiányzik, Te!