background

5 készség, amit minden munkaadó keres egy programozóban

A programozók élete nem csak játék mese! Olvasd el a legalapvetőbb készségfejlesztő tippjeinket, hogy te legyél a legjobb arc a munkahelyeden!

Neked is az amerikai filmek rideg világa ugrik be a munkahelyi környezet hallatán? Ahogy a szőke herceg és a királylány sem létezik, ezt is felejtsd el! Manapság már rájöttek a munkaadók, hogy nem a vasszigor hozza meg a várt eredményt. Akkor mégis mi? Hogyan maxolhatjuk ki a munkával töltött verejtékes időt? Mondjuk készségfejlesztéssel? Úgy ám!

Van egy szuper munkalehetőség, amit megpályáznál? Erre nem készített fel az érettségi, nem igaz? Segítek, hogy miket írj az önéletrajzodba, és mikre törekedj, hogy a legtöbbet hozd ki magadból!

1) #passzívagresszív

Asszertív! Nem lesz too much, nyugi. Egy asszertív személyiség elhatárolódik az agressziótól és a folytonos tűréstől is. Ez mit is jelent? Ha felmerül egy probléma, akkor nem tartja magában, nem hagyja, hogy rajta csattogtassák az ostort, viszont el tud határolódni a dühétől is. Maximálizáljuk az önkifejezésünket és minimalizáljuk mások megsértését. Egy munkahelyen tárgyilagosan kell kezelni az érzelmeket, itt nem a szív, az agy az úr! Legyél Te, aki a legjobban kezeli a konfliktusokat!

2) #co

Cooperation, coworking, nagyon divatos dolgok ezek mostanság, de nem véletlenül. Már az ősemberek is rájöttek arra, hogyha együttműködnek, kisebb az esélye, hogy felfalja őket egy mamut. Bár manapság ennek már nincs sok valószínűsége, nagyon gyümölcsöző egy munkaközösségnek, ha a dolgozók egy társas szellemiségben dolgoznak. A törtető magatartás már menő (sose volt), és nem is annyira bírják a főnökök sem. Próbálj meg egyéniségként csapatban és a csapatnak dolgozni, azt hiszem így a legtisztább. Még az informatikusok sem magányos farkasok, attól függetlenül, hogy egy számítógép előtt töltik az életük nagy részét. Mit gondolsz, miért vannak azok a jó kis csapatépítő isz… Mármint csapatépítők.

3) #selflove

Tudom, béna instahashtag, de akkor is fogadd meg. Az előző pontban a csapatmunkáról volt szó, itt térjünk rá az egyéni jellemzőkre. Baromi fontos, hogy képes legyél önértékelésre, önreflexióra, tehát lásd át hogyan végzed a munkád. Ha sikeres szeretnél lenni, legyél képes önálló munkavégzésre, és ne bújj a főnök szoknyája alá, és engedd el a feletteseid kezét is néha. Na, meg ha elrontottál valamit, az tökre nem gáz, mindenki hibázik, még én is. Figyelj magadra, hogy fejlődhess a munkában is!

4) #problem?

Igen! Mindig vannak problémák, amiket legtöbbször meg is lehet oldani, úgyhogy csak chill. Nagy levegő és futtass végig az agyadon egy hibakereső programot a stresszelés helyett. Az idegeskedés nem a barátod, tudod, olyan egyfajta élősködő, de nem az a boldog szimbiózisos. A lényeg, hogy meg kell tanulni a munkahelyi problémákat is a lehető legmegfelelőbb módon kezelni, hisz tudod, a programozók szuperereje az éles logika és a jó problémamegoldó készség.

5) #communication

Nem a beszéd az erősséged? Sebaj, ez is fejleszthető, csak légy nyitott. A munkahelyi kommunikáció, tárgyalástechnika, prezentáció egy különösen lényeges színfolt az érvényesülés palettáján. A szóbeli, írásbeli és a non-verbális kommunikáció elegye egy éles fegyver lehet a kezedben, amit védekezésre és támadásra is felhasználhatsz, de szigorúan csak a fentiek tükrében. Deal? Tudtad például, hogy a megfelelő orvosi kommunikáció akár 40%-ban növelheti a betegek gyógyulási arányát? Ez nem vicc, teljesen valós dolog. Minden területen kifejezetten lényeges, hogy legalább alapszinten kommunikálj jól, ez egy nagyon fontos lépcsőfok a siker útján még az informatikusok erdejében is.

Ha Szegeden keresel állást, ráadásul programozó szeretnél lenni, ezek a dolgok csak előnyödre fognak válni. A Flow Academy-nél pedig nem csak programozni tanítanak meg, hanem a személyiség is fejlesztik! Ha felkeltettük az érdeklődésed, jelentkezz most!